Blog

Tips voor vachtverzorging in de zomer

Heeft de vacht van uw hond in de zomer andere verzorging nodig dan in de winter? In de zomer is het natuurlijk warm en lijkt het al snel alsof het voor uw hond te warm is. De vacht is immers best dik. Waar moet u rekening mee houden met vachtverzorging in de zomer?

Scheren als vachtverzorging in de zomer?

Het klinkt logisch. De vacht is dik, de zomer is warm. Maak de vacht korter en het is minder warm. Maar let op: niets is minder waar. Een hond verliest warmte door te hijgen. Als de vacht eraf geschoren wordt kan dit soms problemen met zich mee brengen.

De vacht van de hond heeft een isolerende werking, zowel tegen de kou als tegen de hitte. Als je de vacht weg scheert, scheer je de isolerende werking ook weg. En zal je hond het dus alleen maar warmer krijgen. Ook wordt de huid veel meer blootgesteld aan de zon en kan hierdoor verbranden. Helemaal kort scheren is dus niet de beste vachtverzorging in de zomer.
vacht van de hond verzorgen in de zomer tips

Verbranding van de huid van de hond in de zomer

Ook als de vacht van uw hond niet geschoren is bestaat er kans op verbranding door de zon. Er zijn rassen die meer kans hebben op verbranding van de huid door de zon dan andere rassen. Dit zijn bijvoorbeeld: Beagles, Dalmatiërs, Bull Terriërs, Witte Boxers, Amerikaanse Staffordshire Terriërs en Duitse Staande Kortharen.

Maar ook andere rassen hebben gevoelige plekken waar de vacht dunner is en dus minder bescherming tegen de zon biedt. Deze plekken kunnen zijn: de buik, neusrug, flank en staartpunt. Er ontstaat, net als bij een mens, roodheid en schilfering.
Ook kan er na langdurige blootstelling aan de zon kaalheid, bultjes en blaarvorming optreden. De huid kan ontstoken raken en in het ergste geval kan dit zelfs leiden tot huidkanker.

Gelukkig bestaan er ook voor honden goede zonnebrandcrèmes. Voor advies hierover help ik u graag in mijn trimsalon in Schijndel. Ik weet welke beschermende crème voor uw dier geschikt is. Katten kunnen ook verbranden, vooral witte katten en naaktkatten zijn hier gevoelig voor.

Pak dus niet zomaar de tondeuse als het aan komt op vachtverzorging in de zomer. Dit is absoluut niet de beste oplossing om uw hond ‘zomerklaar’ te maken. Bij Trimsalon Hond Kat en Haar weet ik precies hoe ik de vacht van uw hond het beste kan behandelen. Zo kan uw hond zo comfortabel mogelijk de zomer door! Kom eens kijken of maak een afspraak voor een complete verzorging voor uw huisdier.

Meer weten?

Contact

Voor een trimbehandeling werken wij uitsluitend op afspraak. Neem contact op, ook voor vragen, of bel ons voor het maken van een afspraak.

Hond, kat en Haar
Baroniestraat 2
5481 CK Schijndel

Parkeren kan voor de deur!