Blog

Zelf de hond trimmen, hoe doe je dat?

Ziet jouw hond er uit als een grote langharige pluizenbol? Kan je zijn oren en ogen niet meer vinden in zijn ‘weelderige’ bos haar? Dan wordt het misschien tijd voor een knip- of trimbeurt. Behalve dat je ervoor kunt kiezen om je hond naar een professionele trimsalon te brengen zou je het ook zelf kunnen proberen. Maar zelf de hond trimmen, hoe doe je dat?

Zelf de hond trimmen met tips van de professional!

Om zelf je hond te trimmen kan je het best de volgende tips aanhouden. En de stappen volgen.

 1. Benodigdheden:

  Naast dat het belangrijk is om te weten waar je moet beginnen is goed gereedschap het halve werk. Daarom eerst de basisbenodigdheden:

  • Een borstel; hoe langer de naalden, hoe langer de vacht.
  • Een grove kam.
  • Een ontklitter.
  • Een rechte schaar (het liefst met ronde uiteinden)
  • en een waterblazer of föhn.
 2. Klitten verwijderen:

  Voor je verder gaat is het belangrijk dat je eerst de klitten verwijderd. Ga je zonder dit te doen door met de volgende stap? Dan is de kans op extreme klitten en zelfs vervilting erg groot.

 3. Wassen:

  Dit doe je om al het vuil en de losse haren te verwijderen. Bijvoorbeeld thuis in de badkuip of gewoon buiten. Er is speciale crèmespoeling te koop die het doorkammen nadien een stuk gemakkelijker maakt.

 4. Drogen:

  Droog de vacht met een föhn of waterblazer goed droog. Dit is erg belangrijk, als je de vacht aan de lucht laat opdrogen kom je niet van de “natte honden lucht” af.

 5. Borstelen:

  Let hierbij goed op de meest klitgevoelige plekken: baard en snor, rond de oren, borst en buik, oksels en ellebogen, liezen en poten, achterkant en staart.

 6. Knippen:

  Neem hiervoor een rechte schaar met ronde uiteinden. Zo voorkom je dat je de hond prikt. Knip wekelijks rond de voeten en de ogen, tweewekelijks bij de oren en geregeld rond de anus.

 7. tips om zelf de hond scheren

 8. Plukken:

  Trek met duim en wijsvinger de lange, losse en soms verkleurde plukken uit de vacht. Maar let op: let er op dat de plukken los zitten! Trekken aan vaste plukken doet pijn.

 9. Scheren:

  Denk er eerst aan dat door scheren de vachtstructuur kan veranderen. Onderwol kan beschadigd raken, vacht kan sneller of dikker terug groeien. Maar er kan ook klitvorming, verharing en kleurvervaling ontstaan.
  Toch proberen?

  Begin dan altijd bij de kop. Daarna scheer je door naar de schouders en de nek. Start daarna bij de oren en ga door naar de kin en hals. Dan de poten, rug, buik en flanken en via de buitenkant door naar de achterpoten.

Toch niet zelf de hond scheren? Kies een goede trimsalon!

Het is best een karwei, dat trimmen van je hond. En als je het verkeerd doet kan het er raar uitzien of invloed hebben op de huid of vacht van je hond. Bij een trimsalon werken vakmensen met kennis van zaken. Zij weten bij elk hondenras precies hoe de vacht getrimd moet worden. Daarom is het vaak verstandiger om het over te laten aan de professionals.

Bij Trimsalon Hond Kat en Haar in Schijndel staat eigenaresse Elle van Drunen graag voor u klaar. Behalve trimmen kan zij u ook adviseren over het thuis goed onderhouden van de vacht van uw hond.

Zelf je hond trimmen, je kunt het proberen, en met deze tips van de professional ben je al een eind op weg. Maar als je twijfelt is het beter om een hondentrimster haar gang te laten gaan en contact op te nemen.
hond kat haar trimsalon schijndel

Meer weten?

Contact

Voor een trimbehandeling werken wij uitsluitend op afspraak. Neem contact op, ook voor vragen, of bel ons voor het maken van een afspraak.

Hond, kat en Haar
Baroniestraat 2
5481 CK Schijndel

Parkeren kan voor de deur!